Header

Välkommen till vårt utkiksfönster!

18 Apr-2015 | Skrivet av Sverker Lundin i Extramuralt

Hej och välkommen till vårt utkiksfönster mot den digitalhumanistiska omvärlden!

Här kommer vi på CDH att berättar om vad som pågår inom fältet Digital humaniora, både i närheten och längre bort.

Den händelse som för närvarande dominerar vårt synfält – inte så mycket på grund av sin objektiva storlek kanske som dess fullständiga närhet – är att vi själva skall invigas på måndag den 20 april. Om du läser detta under helgen innan, eller kanske på måndagen, vill jag hälsa dig hjärtligt välkommen att delta! Sture Allén kommer att prata om den digitala humaniorans ursprung och hans syn på nuet och framtiden. Sedan tar Cecilia Lindhé – som från den 1 juli blir föreståndare för centrumet – vid och berättar om hur hon tänker kring centrumets ambitioner och verksamhet.

Under invigningen kommer det att bli tid för frågor och synpunkter. I fredags (den 17 april 2015), höll SWE-CLARIN en workshop med fokus på hur Språkteknologi kan komma nytta inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Medarbetare på Språkbanken informerade om en mängd spännande material och redskap. Några forskare berättade om hur de redan idag drar nytta av språkteknologi; andra ställde frågor kring hur man skulle kunna arbeta i framtiden. Detta är ett sammanlänknings och utvecklingssamtal som jag hoppas vi kan ta ytterligare något litet steg under invigningen.

Av den blivande föreståndaren Cecilia Lindhé har jag fått mig tillskickat följande bilder, från den digitala humaniorans svenska historia:

Harry Martinsson tidig artikel om DH Tidig artikel om litteraturhistoriker DH Sture Allen tidig artikel om DH

Jag hoppas att ni som jag ser fram emot att höra mer om detta!

Väl mött!

/Sverker

Följ bloggen med RSS Du kan svara eller lämna en trackback.

Kommentera inlägget

Göteborgs universitet förbehåller sig rätten att ta bort inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande.

Din epost-adress kommer inte publiceras. Namn och epost är obligatoriska fält.

*