Header

Test av interaktivitet

18 Apr-2015 | Skrivet av Sverker Lundin i Digitalt | Intramuralt

Hej!

Här är en första liten rapport från golvet – närmare bestämt ett försök att få teknik att fungera för att lägga in interaktiva saker här på bloggen.

Sedan 1998 har jag arbetat med Mathematica. Det är ett lite speciellt program, som för ett antal entusiaster – oklar hur många de är, men jag är en av dem – blir en sorts universalverktyg som används till allt som involverar datorer. Utvecklingen av Mathematica drivs av bröderna Stephen och Conrad Wolfram, och en viktig anledning till att jag gillar Mathematica är att de är egensinninga och har fantastiska visioner. De vill tillgängliggöra matematikens och datorteknikens kraft för alla – genom ett system som är glasklart och innehåller allt.

Kanske har de inte helt och hållet lyckats, men Mathematica är väldigt innehållsrikt och även de som föredrar andra program måste hålla med om att en av programmets styrkor är att de är extremt logiskt uppbyggt.

På Centrum för digital humaniora försöker jag dra nytta av Mathematica för att väva samman datorteknik med humaniora. En möjlighet – som det här inlägget syftar till att pröva – är att skapa små specialbyggda interaktiva applikationer, där läsaren kan använda tex sliders och knappar för att få saker att hända, till exempel med en visualisering.

… [här har det ägnats någon dryg timma åt den typ av trixande som datorer ständigt kräver av oss människor – i detta fall även Mathematica] …

Och nej – riktigt så enkelt som jag trodde var det inte.

För det första: för att kunna använda de interaktiva bitarna av ett blogginlägg måste läsaren installera en liten nätt ”läsare” om drygt 500Mb. Denna läsare är i och för sig gratis, men i denna tid av höghastighetssurf är det säkert många som betraktar sådan nedladdning som utesluten. Positivt betraktat kanske denna tröskel kan fungera som en ytlighetsrepellerande gräns runt de som är intresserade av att ta del av ett lite allvarligare, lite långsammare, samtal. Framtiden får visa.

För det andra: läsaren fungerar inte i Chrome – den webläsare som jag själv använder. Utvecklarna rapporterar att det var lite mer besvärligt än de trodde att bygga en gratis Mathematica-läsare. Så kan det ju gå. Läsaren fungerar i FireFox och Explorer.

Detta sagt – här är ett exempel på hur det kan se ut. Den som laddar ner läsaren skall bli rikligt belönad, i framtiden, hoppas jag, av fantastisk digital humaniora.

[WolframCDF source=”http://cdh.blogg.gu.se/files/2015/04/Interactive-sinus.cdf” width=”437″ height=”326″]

Följ bloggen med RSS Du kan svara eller lämna en trackback.

Kommentera inlägget

Göteborgs universitet förbehåller sig rätten att ta bort inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande.

Din epost-adress kommer inte publiceras. Namn och epost är obligatoriska fält.

*