Header

Rapporter från verksamheten vid Centrum för digital humaniora

Hej och välkommen till bloggdelen av Centrum för digital humaniora!

Bloggen – som ännu inte är helt och hållet färdigkonstruerad – kommer att ha två parallella inläggsflöden.

Under rubriken Detta händer på CDH berättar vi som är verksamma på centrumet om vad vi håller på med. För tillfället sitter till exempel jag, Sverker, och lägger de sista bitarna på plats inför Centrumets invigning på måndag den 20 april. Om du läser detta under helgen innan, eller kanske på måndagen, vill jag hälsa dig hjärtligt välkommen att delta! Sture Allén kommer att prata om den digitala humaniorans ursprung och hans syn på nuet och framtiden. Sedan tar Cecilia Lindhé – som från den 1 juli blir föreståndare för centrumet – vid och berättar om hur hon tänker kring centrumets ambitioner och verksamhet.

Under invigningen kommer det även att bli tid för frågor och synpunkter. Igår (dvs i fredags den 17 april 2015), höll SWE-CLARIN en workshop med fokus på hur Språkteknologi kan komma nytta inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Medarbetare på Språkbanken informerade om en mängd spännande material och redskap. Några forskare berättade om hur de redan idag drar nytta av språkteknologi; andra ställde frågor kring hur man skulle kunna arbeta i framtiden. Detta är ett sammanlänknings och utvecklingssamtal som jag hoppas vi kan ta ytterligare något litet steg under invigningen.

Under rubriken Rapporter från fältet berättar vi om vad som händer inom Digital Humaniora, till exempel om projekt, konferenser, seminarier och nya verktyg och metoder som förtjänar att uppmärksammas.

 

/Sverker

Kommentera inlägget

Göteborgs universitet förbehåller sig rätten att ta bort inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande.

Din epost-adress kommer inte publiceras. Namn och epost är obligatoriska fält.

*